Sant Pau, pioner en innovació per a nadons prematurs

SWADDY: Nou dispositiu per a la contenció de neonats prematurs que disminueix el seu estres durant el procediment del pes i contribueix a un millor desevolupament neurologic.

Podeu consultar l’article en aquest enllaç

Sílvia Vicente, infermera de la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) de Sant Pau i membre del Grup de Recerca en Cures de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau), ha ideat un dispositiu, anomenat Swaddy, que disminueix l’estrès del nadó durant el procediment del pes i contribueix al seu millor desenvolupament neurològic.

Un equip multidisciplinar de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital de Sant Pau composat per infermeres neonatals, una neonatòloga i una terapeuta ocupacional, i liderat per la infermera de la UCIN, Sílvia Vicente, ha realitzat un assaig clínic que conclou que aquest dispositiu millora significativament la freqüència cardíaca i respiratòria i l’escala de dolor dels nadons prematurs de menys o igual a 1.500 grams durant el procediment del seu pes. L’estrès que poden produir aquest procediment a la UCIN pot produir alteracions en el desenvolupament del cervell d’aquests nadons, i durant aquest període neonatal, la reducció d’estímuls estressants és una de les funcions principals de l’equip de Neonatologia. El dispositiu Swaddy disminueix l’estrès del nadó prematur i per tant contribueix a afavorir el seu confort.

Els nadons prematurs es troben abans d’hora en un medi pel qual encara no estan preparats, la UCIN. I en ocasions aquí es trobaran dies i fins i tot mesos, en un ambient poc càlid, amb sorolls, amb gravetat i amb un sistema tant musculesquelètic com neurològic immadur. Per tant, la qualitat de les experiències viscudes en aquesta unitat determinaran el desenvolupament del seu cervell. Aquest és el motiu per trobar solucions com el Swaddy per millorar tan com sigui possible el confort dels nadons per afavorir alhora el seu creixement i desenvolupament.

El Swaddy és un dispositiu de roba, elàstic i suau, que afavoreix la posició de flexió, posició que difícilment pot dur a terme un nadó molt prematur degut a la immaduresa del seu patró flexor. Una postura que li proporciona major seguretat, i simula l’úter matern estalviant l’energia necessària per mantenir altres funcions vitals.

Tot i que el desenvolupament del teixit muscular comença abans del naixement, la diferenciació de les fibres musculars es considera incomplerta abans de les 40 setmanes de gestació. A més, en ocasions els nadons prematurs ingressats a les UCIN mostren una curvatura cervical exagerada amb posicions de hiperextensió del coll, produïdes per ser portadors de ventilació mecànica, entre d’altres causes. Aquesta postura debilita els músculs flexors del coll i això té com a resultat dificultats per a que el nadó centri el cap i es coordini amb la línia mitja corporal. El Swaddy permet la simetria cap a la línia mitja i té una gorra incorporada que els hi proporciona major seguretat estalviant energia, molt necessària per a mantenir altres funcions vitals.

Els dispositiu està confeccionat amb una peça de cotó amb elastan ajustable, el teixit és fi i suau per evitar l’escalfament excessiu del nadó, i té una obertura davantera que li permet una certa mobilitat per afavorir els desenvolupament de les seves fibres musculars. El teixit també permet que la mare se’l col·loqui en contacte amb la seva pell durant un temps i s’impregni de la seva olor per tal de què el nadó senti la companyia de la seva mare quan ella estigui absent.

Darrera actualització: 30 de gener de 2020

This site is registered on wpml.org as a development site.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació